23 Mart 2013 Cumartesi

2013 PYBS puanı nasıl hesaplanacak?


8. sınıf öğrencileri için ayrıca PYBS yapılmayacak olup, bu öğrencilerin SBS puanı PYBS puanı olarak kullanılarak yerleştirme işlemleri yapılacaktır.
PYBS’ye 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflardan katılacak öğrencilerin PYBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır.

a. Her adayın cevap kâğıdı, 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.

b. PYBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanır.

d. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

e. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

f. Öğrencilerin her bir teste ait standart puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50ye, standart sapmasını 10a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

g. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

h. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

2013 PYBS Puanınızı Kendiniz Hesaplayabilirsiniz yada sitemizden yararlanabilirsiniz.
Hesaplamak için TIKLAYIN.















i. Sınava girdiği halde, cevap kâğıdında testlerde hiç işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacak, herhangi bir kontenjandan yerleştirme veya bursluluk hakkından yararlanamayacaklardır.

22 Mart 2013 Cuma

Başvurular bitiyor peki ya sonra...

2013-PYBS Sınav Kılavuzunu indirmek için tıklayın.

Başvurular bitiyor sonrasında ise aşağıdaki işlemler sırasıyla takip edilmeli...

PYBS'ye 5,6,7,8,9,10 ve 11 sınıf öğrencileri 22 Mart tarihine kadar sınava giriş için başvurabilecek. Öğrencilere sınav giriş belgeleri 27 Mayıs’ta dağıtılacak.5,6,7,9,10 ve 11. sınıf öğrencileri için sınav 9 Haziran’da, 8. sınıf öğrencileri ise sınav 8 Haziran’da yapılacak. 22 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde parasız yatılılık için pansiyonlu okullara tercihler alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos’ta duyurulacak.

2013-PYBS Sınav Kılavuzunu indirmek için tıklayın.

21 Mart 2013 Perşembe

Son Gün Yarın 2013 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Başvuruları


Konuyla ilgili Meb Duyurusu

2013 Parasız yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) Bakanlığımızın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından merkezi sistemle gerçekleştirilecektir.
5, 6, 7, 9, 10 ve 1 1. Sınıflar PYBS 09 Haziran 2013 Pazar günü yapılacaktır.PYBS ile ilgili tüm işlemler e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrenciler e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden başvuru bilgilerini takip edebileceklerdir.

Öğrenciler başvuru döneminde PYBS Kılavuzuna (Ek-2) http://www.meb.gov.tr ve  ttp://oges.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabileceklerdir.

1) PYBS başvuru işlemleri 11-22 Mart 2013 tarihlerinde PYBS Kılavuzunda belirtilen hükümler doğrultusunda yapılacaktır.

2) Tüm başvuru işlemlerinin yapılmasından adayın velisi sorumludur.

3) 2828 ve 5395 sayılı kanunlar kapsama giren öğrencilerin başvuru işlemleri okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemine işlenecek ve takip edilecektir.

ŞARTLARI
a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç olmak üzere bulundukları sınıfta bir yıllık olmak.
c. Ortaöğretim kurumlarında, sınavın yapıldığı ders yılında okuldan tasdikname ile uzaklaştırma veya daha ağır bir ceza almamış olmak.
d. Parasız yatılılığı tercih etmek için aşağıdaki şartları taşıyor olmak;
- Ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10 ve 11. sınıflarında öğrenim görüyor olmak.
- Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrenciler için tercih edeceği pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek alanı/dalı bulunmak.
e. Bursluluğu tercih etmek için aşağıdaki şartları taşıyor olmak.
- Ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10 ve 11. sınıflarında öğrenim görüyor olmak. - Maddî imkânlardan yoksun bulunmak. (Bunun için ailenin yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2013 Malî Yılı için tespit edilen 5.790,00 TL (beşbinyediyüzdoksan TL)’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir.)
Aile gelirinin tespitinde ailenin 2012 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır. Maddî imkânlardan yoksun olduğunu belirten “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinde yer alan (EK–1) Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname”de öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin tespitinde;
 Velinin ve eşi çalışıyor ise, eşi ile birlikte bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2012 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini gösteren belge,
Aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları beyanı,

Yurtiçinde e-Okul Sistemine Kayıtlı Okullardan Yapılacak Başvuru İşlemleri

a. Başvuru iş ve işlemleri http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacaktır.
b. 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıfların sınav başvuruları ve bursluluk tercihleri 11-22 Mart 2013 tarihlerinde alınacaktır.
c. 8, 9, 10 ve 11. sınıfların parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri 22 Temmuz-02 Ağustos 2013 tarihlerinde yapılacaktır.
d. Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu ve okul tercihlerini yapacaktır.

e. Başvurunun yapılabilmesi için öğrenci velisi;

“(EK-1) Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” ve eklerini,
Ayrıca, Öğretmen Çocuğu, Okul Yok ve Korunmaya Muhtaç Çocuk Kontenjanından başvurabilecek öğrenciler için “(EK-2) 2013 PYBS Başvuru ve YBO Tercih Formunu”
doldurarak okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacaktır.
f. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili e-Okul sisteminden alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbir alınmasını gerektirecek özel hizmet alma (özür) durumu, alanı/dalı, sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilecektir.

g. Başvuru onaylandıktan sonra e-Okul sisteminde yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenecektir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkate alınmayacaktır.