15 Eylül 2013 Pazar

Pazarlık Usulüyle Okul Servisi

"SERVİSLERDE KAVGA DÖVÜŞE HAZIR OLUN"

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkan vekili Nurullah DAL: Herkes kavga dövüşe hazırlıklı olsun. 10 yıl önce de aynı sistem uygulanıyordu. Çocukların gözü önünde silahlı-bıçaklı kavgalar yaşandı. Yeni düzenleme okullardan yetkiyi tamamen alıyor. Yalnızca bir aracı olan esnaf trafikten yol belgesi alırsa diğer standartlar hariç öğrenci taşıyabilir. Servisçi yol belgesi alırsa, okul müdürü servisçiyi beğenmese bile veliyle anlaştığı için taşıyabilir. Ulaştırma Bakanlığı’nın Okul Servisleri Yönetmeliği’ne göre servisçinin okuldan belge alması gerekiyor. UKOME’nin yeni aldığı kararla bu by-pass edilecek. İstanbul’da her yıl taşınan 400 bini aşkın öğrencinin velisi ile servisçiler karşı karşıya bırakılıyor. Çocuklar için ciddi güvenlik riski ortaya çıkacak.

"YOKSUL ÖĞRENCİLER SERVİSÇİLERİN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ"

Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel GÜVEN: Acımasız ticari rekabet çarkları içinde öğrenciler ve veliler de bir araç olarak görülüyor. İstanbul’da, okullar servis firmaları bazında fiyatlar belirlenirken müşterinin gelir seviyesi göz önünde bulundurulacaktır. Fiyatlar semtine göre bile değişecektir. Özellikle Anadolu liselerine geçiş nedeniyle on binlerce öğrenci sınavı kazanamadığı için semti dışında okullara gitmek zorunda kalacak. Rant büyüyecek. Ulaşım giderlerinin yüksekliği yüzünden eğitimini sürdüremeyecek öğrenciler olacaktır. Yoksul öğrenciler servisçilerin insafına terk edilmemeli.

"DENETİMSİZ SERVİSLERİ KİM KONTROL EDECEK?"

Özel Atacan Koleji Yusuf TAVUKÇUOĞLU: Servisler sadece öğrencileri evinden alıp okula getirip götüren araçlar değildir. Şimdi sürekli küfreden bir sürücüye kim dur diyecek? Okul devre dışı kalmıştır. Çocuklara okulda verdiğimiz eğitim, daha okulun kapısında üstelik de okulun parçası gibi algılanan okul servisinde sekteye uğrayacaktır. Veliler arasında da aynı zamanda ekonomik olarak denetimsiz bir servis hizmeti alma sorunu ortaya çıkacaktır. Sıkıntıya düşen veli okula koşacak ama bizim yetkimiz olmayacak. Bizleri pasifize etmeye çalışırken aslında velinin pazarlık şansı ve okula çocuğunu güvenle gönderme şansı elinden alınıyor.

"BAĞIMLI, TACİZCİ SERVİSÇİ RAPORU UNUTULMAMALI"

Özel Doğan Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Cem GÜLAN: Veliler artık bana, ‘Servis geç geldi. Geç gitti. Kapımdan almıyor. Hızlı gitti. Öğrencinin yanında uygunsuz davrandı’ diyemeyecek. UKOME’nin bu düzenlemesi tüm sorumluluğu servisle anlaşan veliye bırakıyor. Sadece 2 yıl önce yapılan bir incelemede uyuşturucu bağımlısı, cinsel tacizci çok sayıda sürücünün okullarda servisçi olarak görev yaptığı tespit edilmişti. Servislerin güvenlik dahil sürücünün adli sabıkasına kadar her türlü kontrolü yapma yetkisi okuldan çıkıyor.

"KOORDİNASYONU KİM SAĞLAYACAK BELLİ DEĞİL"

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Servisçiler Birliği Başkanı Hakan ORDUHAN: BU uygulama yeni değil ancak dikkat edilmesi gereken okul aile birliklerinin ve taşıma şirketlerinin bu sistemin dışına itilmesidir. Servis firmaları ile okulların yaptığı pazarlıkları artık veliler bireysel olarak yapabilecek. 13 yıl önce Erenköy’de, servisçiler arasında çıkan kavgada bir servisin sürücüsü 4 kişiyi öldürüp 3 kişiyi yaralamıştı. Bu örnek şu anda getirilen sistemin sonucudur. Bu koordinasyonu şimdi kim sağlayacak belli değildir. Şu anda sistem sahipsiz kaldı.

"ABARTILMIŞ SERVİS ÜCRETLERİ BİTECEK"

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cafer OĞUZCANOĞLU: VELİ ile taşıyıcı arasında geçmişte de bir sorun yoktu. Bundan sonra da sorun yaşanmayacak. UKOME pazarlıkla ilgili kararı yeni aldı ama biz zaten bu pazarlığı yapıp veliyle uyumiçinde çalışıyorduk. Bizimesnafımızın çalıştığı okullarda bir başıboşluk çıkacağını düşünmüyorum. Ancak özel okullardaki tarife dışı daha yüksek fiyatlardan dolayı sorun yaşanabilir. Veli ile servisçi doğrudan görüşeceği için veliye de yük olan abartılmış servis ücretleri tamamen ortadan kalkacaktır.

"250 LİRALIK SERVİS 100 LİRAYA DÜŞECEK"

Eğitim-Bir-Sen İstanbul Şube Başkanı Emrullah AYDIN: İSTANBUL’da okul servislerinin fiyatlarını UKOME’nin belirlemesini yanlış bulmakla birlikte bunu pazarlığa açmasını destekliyorum. Yeni düzenleme veli ile öğrenci lehine pozitif sonuçlar getirecek. En yakın mesafe için UKOME 250 TL ücret açıklarken, pazarlıkla birlikte bu fiyat 100 TL’ye kadar inecek. Bir servisin en fazla 18 öğrenci kapasitesi var. Veliler yakın mesafe olduğunda sayının aşılmasına itiraz etmiyordu. Şimdi ise veliler çocuklarının oturarak gidip gelmesi konusunda da, fiyat konusunda da pazarlık yapacaktır. Yeni sistemi olumlu buluyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaşlar yorumlarınız yönetici tarafından denetlendikten sonra paylaşılacaktır.
İlginize teşekkür ederiz. Yayınlanan yorumlar sayfanın en alt kısmında görüntülenmektedir.